+36-30/641-76-13

álmaid bútorai gyorsan, kompromisszumok nélkül

Menü Keresés

HOWA Blog

Álmaid bútorai gyorsan, kompromisszumok nélkül

2017.03.14.

Az amerikai konyha 100 éve - így változott a konyhatrend 100 év alatt

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy amit ma mondern konyhának nevezünk az évtizedeken át velünk marad majd. Pedig néhány technikai újítás vagy divathullám képes pillanatok alatt kifordítani magából a konyha világát is. Nincs is erre jobb példa, mint a színes és izgalmas amerikai konyhatörténelem, amelynek leglátványosabb momentumait gyűjtöttem össze neked.

Így változtak a konyhatrendek Amerikában évtizedről évtizedre:

1900-as évek

A századforduló konyhája köszönőviszonyban sincs a ma ismert fogalommal, hiszen a praktikusságnak és a dizájnnak még nyoma sem volt ekkoriban. Mindent a munkavégzésnek rendeltek alá, a bútorok és különböző eszközök pedig rendszer nélkül álltak, akár a helyiség közepén is.

Az 1900-as évek elején a konyha gyakran a házak egyetlen fűtött helyisége volt, ezért a mosogatáshoz, de még a fürdéshez is itt forralták a vizet.

1910-es évek

10 évvel később aztán megjelentek az első kezdetleges konyhai gépek, de a hűtőszekrényt ekkoriban még egy nagy jéggel teli, lezárt láda jelentette. Bár szinte minden háztartásban volt már tűzhely, ezeket folyamatosan felügyelni kellett, így a főzés sokszor szó szerint egész napos tevékenység volt.

1920-as évek

A korábbi konyhai viszonyokhoz képest óriási ugrás következett be a húszas években. Kezdtek elterjedni a nagyon kezdetleges robotgépek és megjelentek a nagyvilágban csak vákuum tisztítóként ismert eszközök, a mai porszívók elődjei.

Ezek viszont nem voltak képesek bármilyen felületet megtisztítani, ezért a konyhák padlóját linóleummal borították, hogy a takarítás egyszerűbb legyen. Nocsak, elindultunk a praktikusság felé vezető úton.

1930-as évek

Mivel a háború Amerika területét nem pusztított, így ott nem is épültek meg az Európában oly jól ismert panellakások. A konyhák így nem szorultak szűk falak közé, és még tovább csinosodhattak.

A konyhabútorokat továbbra sem rendezték szorosan egymás mellé, de legalább már nem álltak a konyha kellős közepén. A linóleumpadlót pedig felváltotta a harmincas években őrülten divatos négyzetrácsos járólap.

1940-es évek

A negyvenes éveket a konyhai eszközök forradalma jellemezte, a háziasszonyok kegyeiért óriási csatát vívtak a turmixgépek és a gofrisütők gyártói.

A forradalmi technológiák mellett soha nem látott divatirányzatok hódítottak. A rozsdamentes acélból készült serpenyők, edények és a fémes csillogás uralta ekkor a trendeket.

1950-es évek

Az ötvenes évekre Amerika lassan felébredt az újabb háború okozta sokkból, az öröm pedig visszatért a konyhákba is. Méghozzá harsány, vidám színek formájában, a zöld, kék, sárga színű falak igen népszerűek voltak ekkoriban.

1960-as évek

A hatvanas évek óriási áttörést hoztak, és lerombolták a konyhákról korábban kialakított képet. Julia Child egy televíziós vendégszereplés után saját főzőműsort kapott, az Egyesült Államok pedig imádta a szakácsot.

A konyhára már senki nem az unalmas házimunka helyszíneként gondolt, főzni ugyanis sikk lett, a háziasszonyok versengeni kezdtek a szebbnél szebb konyháikkal. A mikrohullámú sütők rohamos elterjedése pedig már az egyre modernebb konyhai eszközök forradalmának az előszelét jelentette.

1970-es évek

A divatőrületek hajszolása mellett a praktikum is egyre fontosabb lett. A konyhabútorokat már nemcsak egymás mellé állították, hanem óriási, tekintélyt parancsoló szekrénysorokat hoztak létre.

A gazdagságot és jólétet a konyhai eszközökkel is megmutatták az amerikai nők. Arany étkészletek és dekorációk ragyogták be a tapétázott, avokádózöld konyhákat.

1980-as évek

A korábbi technikai újításokat ismerve elég meglepő, hogy a páraelszívó csak a nyolcvanas években érkezett meg. Azonban amilyen későn jött, legalább akkora lendülettel rúgta be az ajtót.

A páraelszívó ugyanis lehetővé tette a konyha egybenyitását a nappalival, így egy teljesen új lakásépítési divathullámot indított el. Ezt az elrendezést nevezzük ma amerikai konyhának.

1990-es évek

Az amerikai konyha minden korosztályt megvett magának. A kertvárosi családi élet és a nagyvárosi baráti összejövetelek helyszíne lett a konyha. Utóbbiakat sok vidám szín, és bohém dekorációk jellemezték.

2000-es évek

A díszítés és a színek visszafogottabbak lettek, a modern konyhákat pedig az elegánsabb és markánsabb formák jellemezték. A hatalmas szigetekkel a kertvárosi konyhák pedig igazi státuszszimbólumokká váltak.

2010-es évek

Napjainkra visszatért a fehér, mint az egyik legdivatosabb falszín az amerikai konyhákba, de gyakran nyúlnak extrém megoldásokhoz is. Az egyik legmenőbb konyhatrend napjainkban a minimalista stílus térhódítása. Már a legkisebb lakások szűk konyháit is megfertőzte ez a praktikus és esztétikus megoldás.

Az igazán modern külsőhöz pedig minden korábbinál modernebb felszerelés dukál. Napjainkban éppen a konyhai okoseszközök forradalmát éljük, itt meg is nézheted, hogy szerintem melyek a leghasznosabb étechnikai újítások.

Érdekes és izgalmas, hogy néhány év alatt mennyire képes megváltoztatni a konyhákat egy-egy újabb divatőrület. Ha nem szeretnél lemaradni a legújabb trendekről, akkor kérj ingyenes ajánlatot »

További bejegyzések

Útmutató a divatos és praktikus főzés zónához
2017.06.22.

Útmutató a divatos és praktikus főzés zónához

Nemcsak gyönyörű, hanem élvezetesen használható és praktikus konyhára vágysz? Akkor oszd fe …

Elolvasom
5 modern megoldás a kényelmes konyháért
2017.06.15.

5 modern megoldás a kényelmes konyháért

Egy jól megtervezett konyhában nemcsak rengeteg plusz tárolóhelyet nyersz, hanem rendszerezette …

Elolvasom
Milyen elrendezés illik a konyhámhoz?
2017.06.08.

Milyen elrendezés illik a konyhámhoz?

Teszi fel a kérdést már a tervezés előtt az, aki praktikus és kényelmesen használható konyhár …

Elolvasom

A Howa bútorról

Legyél a barátunk

instagram.com/HowaButor