álmaid bútorai gyorsan, kompromisszumok nélkül

Menü Keresés

HOWA Blog

Álmaid bútorai gyorsan, kompromisszumok nélkül

2017.03.30.

11 egyszerű tipp a költséghatékony és energiatakarékos konyhához

Ki ne szeretné csökkenteni konyhája energiafogyasztását és ezzel költségeit? Az energiatakarékos megoldások hallatán azonban sokaknak középkori módszerek jutnak eszükbe. Pedig ezzel a 11 tippel te is könnyedén spórolhatsz konyhádban, és még a kényelemről és modern megoldásokról sem kell lemondanod.

1. Nézd meg jól az energiacímkét

Az elektromos áram a legdrágább otthoni energiaforrás, így egyáltalán nem mindegy, hogy a konyhai gépek mennyi energiát fogyasztanak. Lehet, hogy az energiatakarékos háztartási eszközök elsőre drágának tűnnek, de hosszú távon rengeteg pénzt spórolhatsz meg velük.

Ez különösen igaz a hűtőszekrény és a sütő esetében, éppen ezért vásárlás előtt alaposan tanulmányozd át a termékek energiacímkéjét, amelyről leolvashatod, hogy évente átlagosan mennyi elektromos áramot használnak fel.

2. Gondold át mekkora hűtőre van szükséged

A hűtőszekrény a nap minden órájában fogyasztja az elektromos áramot, így egyáltalán nem mindegy mekkorát vásárolsz. Általánosságban elmondható, hogy egy embernek átlagosan 40-50 liternyi helyre van szüksége az élelmiszerek tárolásához.

Mivel egy 80 literrel kisebb hűtő naponta akár 0,2 kW-tal kevesebb energiát fogyaszt nagyobb társainál, egy jól átgondolt energiatakarékos konyhában rengeteg pénzt takaríthatsz meg éves szinten.

3. Találd el a megfelelő hőfokot a hűtőszekrényben

A hűtőszekrény ideális hőmérséklete 5 fok, a fagyasztóé pedig – 18 fok. Ha ennél hidegebbre csavarod a belső hőmérsékletet, akkor fokonként 5%-kal nő az energiafogyasztás– teljesen fölöslegen.

A túl hideg hűtőszekrények ráadásul hamarabb jegesednek, aminek köszönhetően még több elektromos áramot fogyasztanak.

4. Használj légkeveréses sütőt

Már régen elmúltak azok az idők, hogy csak sütő közepén sült át tökéletesen a hús, és nem égett oda a torta. A légkeveréses sütőkben egyszerre több ételt is elkészíthetsz, és az előmelegítési idő is jelentősen rövidebb, így nem hiányozhatnak egy energiatakarékos konyhából sem.

5. Ne nyitogasd a konyhai gépek ajtóit

Minden családban akad legalább egy ember, aki felhívja a figyelmedet arra, hogy ne nyitogasd fölöslegesen a hűtő ajtaját. Ez nem egy fura hóbort, hanem egy nagyon is energiatakarékos gondolkodásmód. A hűtőszekrény és a tűzhely ajtajának folytonos és fölösleges kitárásával ugyanis rengeteg energia – és pénz – megy kárba.

6. Spórolj főzés közben is

Az indukciós főzőlapok pont akkora felületet melegítenek fel, mint a lábos mérete, így búcsút inthetsz a főzés közben feleslegesen elhasznált hőnek és energiának. Ha nem indukciós főzőlapon készíted az ételeket, akkor célszerű a tűzhely méretéhez legjobban illeszkedő edényeket választanod.

Főzés közben sok energiát spórolhatsz meg azzal is, ha nyomástartó gőzölő edényeket vagy kerámai- és üvegtálakat használsz, hiszen ezekben sokkal előbb elkészül az étel. Néhány plusz edény és tál pedig kényelmesen elfér még a legkisebb konyhákban is, néhány ügyes helytakarékos megoldással.

7. Használj mosogatógépet

Megjelenésüket számtalan vita övezte, mára azonban tudjuk, hogy a mosogatógépek jóval kevesebb vizet fogyasztanak el, mintha kézzel mosogatnál. Egy mosogatógép megvásárlása előtt azonban szintét érdemes ellenőrizni az energiacímkét.

8. Kisebb konyhai műveletekhez használj kisebb eszközöket

A kisebb konyhai eszközök értelemszerűen sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos konyhai gépek, bizonyos célokra pedig tökéletesen megfelelnek. Egy elektromos vízmelegítő például sokkal takarékosabb megoldás, mint beizzítani a tűzhelyet, ha csak egy csésze teához forralnál vizet.

9. Bánj takarékosan a villannyal - drága

Cseréld ki a hagyományos villanykörtéket konyhádban LED-es izzókra vagy kompakt fénycsövekre, és hosszú távon elég szép összegeket spórolhatsz meg. Figyelj oda azonban arra is, hogy az égők élettartamát jelentősen csökkenti a gyakori fel-le kapcsolgatás.

Ez nem azt jelenti, hogy konyhádnak díszkivilágításban kell pompáznia reggeltől estig, de két percre teljesen felesleges lekapcsolni a lámpákat.

10. Spórolj a vízzel is

Ha te is folyatod a csapot, miközben csak a csempéket törlöd le, akkor van egy rossz hírünk. Ezzel átlagosan 5 liter vizet pazarolsz el naponta, pedig az időben elzárt csapokkal évente akár 100 mosásra elegendő vízzel kevesebbet folyatnál el fölöslegesen.

11. Áramtalaníts

Az elektromos eszközök a tévhittel ellentétben a Stand by, vagyis az úgynevezett energiatakarékos üzemmódban is rengeteg áramot fogyasztanak. Ha egy igazán energiatakarékos konyhára vágysz, akkor a legritkábban használt eszközeidet csak akkor dugd be a konnektorba, mikor ténylegesen szükséged van rájuk.

Te is egy költséghatékony és energiatakarékos konyhára vágysz, de nem tudod hogyan fogj neki? Kérj ingyenes ajánlatot és segítek megtervezni álmaid konyháját »

További bejegyzések

Útmutató a divatos és praktikus főzés zónához
2017.06.22.

Útmutató a divatos és praktikus főzés zónához

Nemcsak gyönyörű, hanem élvezetesen használható és praktikus konyhára vágysz? Akkor oszd fe …

Elolvasom
5 modern megoldás a kényelmes konyháért
2017.06.15.

5 modern megoldás a kényelmes konyháért

Egy jól megtervezett konyhában nemcsak rengeteg plusz tárolóhelyet nyersz, hanem rendszerezette …

Elolvasom
Milyen elrendezés illik a konyhámhoz?
2017.06.08.

Milyen elrendezés illik a konyhámhoz?

Teszi fel a kérdést már a tervezés előtt az, aki praktikus és kényelmesen használható konyhár …

Elolvasom

A Howa bútorról

Legyél a barátunk

instagram.com/HowaButor